Kilpailun kulku

TOP 20-kilpailun säännöt

TOP-20 kutsukilpailu järjestetään kerran vuodessa Suomen Tanskandoggi ry:n toimesta. Kilpailuun kutsutaan ensisijaisesti  koira, joka on kilpailua edeltävänä vuonna sijoittunut STD ry:n kultadoggikilpailussa 20 parhaan koiran joukkoon. Kilpailu on alkanut vuonna 1997.

KUTSU

Tilaisuuden järjestäjä lähettää koirien omistajille kirjallisen kutsun TOP-20 kilpailuun ja heiltä on odotettava  vastausta siitä osallistuvatko he kilpailuun vai eivät. Mikäli vastausta ei tule – on oletettava, että koira ei osallistu.  TOP 20 – kilpailuun on kutsuttava niin monta koiraa, että minimi 20 kpl saavutetaan. Määrän pitäisi olla parillinen. Mikäli joku kutsutuista koirista ei osallistu kilpailuun, on sen tilalle kutsuttava seuraava kultadoggikilpailussa menestynyt koira. Jos koirilla on tasapisteet, on ne kutsuttava kaikki.  Mieluummin muutama liikaa kuin liian vähän. Kilpailuun ei ole ilmoittautumis-maksua ja kilpailijat osallistuvat siihen omalla kustannuksellaan. Vain kutsuttu voi osallistua.

TUOMARIT

Kilpailun tuomareita on kolme kappaletta. Olisi suotavaa, että yksi heistä olisi ulkomuototuomari, toinen  kasvattaja ja kolmas ansioitunut handleri. Tuomarit eivät saa keskustella keskenään arvostelun aikana, sillä päätösten on oltava heidän omiaan.  Päätöksensä tuomarit ilmaisevat kaksivärisellä “pingismailalla”. Tuomareille on varattava muistoksi esim. omat tuomariruusukkeet ko kisasta. (Tuomareilta on varmistettava haluavatko he kulukorvaukset.)

KILPAILUN KULKU

Itse kilpailu käydään  pudotus-systeeminä – viimeinen koira estradilla on voittaja. Kaikki kilpailijat kokoontuvat ensin yhteen  ja tuomarit voivat käydä koirat yksilöinä läpi. Osallistuville koirille arvotaan kilpailunumero, joka määrää ko. koiran ensimmäisen kilpailuparin. Lava on koristeltu kaksin erivärisin kukin tms. tavalla, jolla kilpailijat on helppo erottaa toisistaan. Koirat saapuvat pareittain estradille ja menevät kumpikin omille “väreilleen”. Pienen esittäytymiskierroksen jälkeen tuomarit päättävät kumpi kilpailijoista jatkaa ja osoittavat sen nostamalla “pingismailansa”  pystyyn ja näyttämällä yleisölle “värinsä”.  Mikäli tuomarit eivät ole yksimielisiä, enemmän ääniä saanut koira jatkaa. Hävinneen koiran nimi kuulutetaan tässä vaiheessa ja koira saa samalla ruusukkeensa  ja mahdollisen ruokapalkinnon. Viimeisen parin kohdalla tuomareiden valinta voidaan pyytää paperilla, jolloin juontaja voi kuuluttaa voittajan haluamallaan tavalla.

Yleisölle on suotavaa tehdä pudotuskaavio, jotta kilpailun kulkua olisi helpompi seurata.

PALKINNOT

TOP-20 kilpailun voittaja saa haltuunsa kiertopalkinnon ja lisäksi tästä palkinnosta omaksi jäävä diplomi jaetaan seuraavana vuonna TOP-20 kilpailussa edellisen vuoden voittajalle. Perinteisesti TOP-20 kilpailun voittaja on saanut kuvansa Tanskandoggi-lehden takakanteen siihen numeroon, jossa kerrotaan ko. kilpailusta.

TOP-20 kilpailulla on yleensä ollut ruokasponsori, joka on lahjoittanut esim. 3 kg palkinnot muille ja ison säkin TOP-20 voittajalle. Kaikille on varattava  STD ry: n lahjoittamat ruusukkeet ja mielellään esim. ruusu. Kilpailulle tyypillistä on ajattelutapa ”winner takes it all”. Kilpailun voittajalle aina iso ruokapalkinto, isompi ruusuke kuin muille ja 30-40 cm korkea pokaali.