Muut

Muita harrastuslajeja

CANI CROSS eli koirajuoksu sopii koiralle kuin koiralle. Monet koirat rakastavat juoksemista ja remmissä vetämistä omistajan kielloista huolimatta, koirajuoksu sopii juuri näille innokkailla lenkkikavereille – tässä lajissa koira saa vetämisestä kehuja! Laji on tullut Suomeen Keski-Euroopasta ja sen ideana on, että koira ja ohjaaja juoksevat yhdessä merkityn radan läpi. Koirajuoksua voi harrastaa kaiken kokoisten ja rotuista koirien kanssa, kunhan koira on terve ja sen fyysisestä kunnosta pidetään hyvää huolta säännöllisellä harjoittelulla. www.vul.fi 
 

ESINERUUTU kuuluu kaikkiin palveluskoiralajeihin (suojelua, erikoisjälkeä, opastusta ja valjakkohiihtoa lukuun ottamatta) ja kaikkiin luokkiin. Esineruudusta on tarkoitus löytää ihmisen sinne ”hukkaamat” esineet. Kauttaaltaan tallatun ruudun koko on 50 x 50 m ja alueelle on jätetty kolme esinettä. Esineet ovat usein kukkaroita, kenkiä, hanskoja, jne. Etsintäaika ruudussa on 5 minuuttia. Esine-etsintä on hyvää aktivointia kaikille koirille.
 

FLYBALL on hauska ja vauhdikas laji erityisesti pallohulluille koirille. Koira hyppää neljän esteen yli, läppää tassulla flyball-laatikkoa ja ottaa pallosta kopin sekä palaa ohjaajan luokse esteiden yli. Flyball kehitettiin USA:ssa 1970-luvun alkupuolella näytöslajiksi, suuren suosion ansiosta laji virallistettiin kotimaassaan. Suomessa ei vielä ole virallisia kilpailuita, mutta laji on kuitenkin hauska harrastus. 

   
 

HAKU on perinteinen palveluskoiralaji, mutta sitä voi harrastusmielessä opettaa mille tahansa koiralle. Siinä koira etsii määrätyn kokoiselta alueelta sinne piiloutuneita ihmisiä, ns. maalimiehiä eli koiralla on oltava avoin luonne vieraita kohtaan. Haun harjoittelu vaatii useamman henkilön yhteistyötä, joten kannattaa ottaa yhteyttä johonkin lajia harrastavaan koirakerhoon pätevän ohjaajan ja harjoitteluryhmän löytämiseksi. Tässä lajissa koira saa mielekästä fyysistä ja psyykkistä toimintaa ja ohjaajankin kunto kasvaa.  www.palveluskoiraliitto.fi

   
 

KOIRATANSSI on erilaisten temppujen ja liikkeiden reipasta suorittamista musiikin tahtiin ”tanssien”. Ohjaaja kehittelee koreografian koiralle opetettujen liikkeiden rajoissa ja liittää siihen sopivan musiikin, sitten vain treenaamaan liikkeet näyttäviksi! Suosittuja liikkeitä ovat esim. peruuttaminen (ohjaajan ympäri, sivulla ym.) takatassuilla kävely, tassun heiluttaminen ja pujottelu. Tämä harrastus sopii aivan kaikille, vain mielikuvitus on rajana! Kilpailemaankin pääsee Tahtitassut ry:n järjestämissä kilpailuissa. www.tahtitassut.net


RALLY-TOKO 
on Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa kehitetty koiraurheilulaji. Lajin kehittäjä oli aikoinaan kehittämässä myös agilityä. Hän halusi tokoiluun “pehmeämmän” ja hauskemman version, ja niin syntyi rally-tottelevaisuus. USA:ssa se on virallinen kilpailulaji, jossa on kolme eri tasoluokkaa. Rally-tokossa koirakko suorittaa radan itsenäisesti ohjetauluissa olevien tehtävien mukaan ja nopeimmin virheettömän radan suorittanut on voittaja. Suomeen tämä laji on vasta tulossa, kursseja järjestää ainakin jotkut yksityiset koirakoulut.

 

RATA- JA MAASTOJUOKSU  nimensä mukaisesti ratajuoksu juostaan radalla. Yleensä radan pituus 400 m. Juostavia matkoja ovat 280 m, 350 m ja 480 m riippuen rodusta. Radalla käytetään tekoviehettä ja lähtökoppeja, lisäksi koirien on käytettävä kuonokoppaa. Sekä rata- että maastojuoksu ovat perinteisesti vinttikoirien lajeja, mutta kumpaakin voi harrastusmielessä kokeilla minkä rotuisen koiran kanssa tahansa. Maastojuoksussa koirat juoksevat maastossa tehdyllä radalla vieheen perässä. Pelkkä aika ei ratkaise, myös itse suoritus arvostellaan. Maastojuoksukilpailujen  tarkoituksena on mitata vinttikoirien metsästysominaisuuksia.

    


RAUNIOT 
kuuluvat pelastuskoiratoimintaan. Siinä koira etsii raunioista loukkuun jääneitä ihmisiä. Pelastuskoiran tulee olla hyväluonteinen ja peloton, terve ja riittävän suorituskykyinen selviytyäkseen esteistä ja jaksaakseen työskennellä riittävän pitkään. Rauniokokeeseen kuuluu ns. ketteryysosuus, jossa tarkastellaan koiran hallittavuus erilaisilla telineillä ja epämiellyttävillä alustoilla. Kokeisiin saavat osallistua kaikki 14 kk täyttäneet, myös rekisteröimättömät (mutta tunnistusmerkityt) koirat.

   

    
SIENESTYS on koiralle mukavaa aktivointia samalla, kun emäntä tai isäntä on syksyisessä sienimetsässä. Koira opetetaan tunnistamaan sienen haju ja ilmaisemaan sienen löytyminen esimerkiksi istumalla. Vinkkejä koulutukseen löytyy esimerkiksi kirjasta ”Koiran kanttarelliopas”  (kirj. Anders Hallgren & Marie Hansson Hallgren)

 

TOKOAGI on kannustavaa tottelevaisuutta, temppujen tekemistä ja agilityä yhdistettynä samaan kilpailuun. Lajissa on TOKO-osuus, jossa suoritetaan ohjaajan keksimiä temppuja esim. kauko-ohjaukset, paikallaan seisominen ja makaaminen ja ruutuun meno hieman eri tavalla kuin TOKOssa. Esim. kulje kanssani osuudessa koira voi ryömiä, peruuttaa, kulkea ohjaajan edellä  tai takana ym. kunhan se on ohjaajasta noin metrin etäisyydellä.(Vrt.seuraa) Tokoagissa ääntä ja kehoa saa käyttää koiran ohjaamiseen. Agility-osuus on kuin perinteinen agility, mutta aika ei ratkaise vaan taito ja koirakon keskinäinen suhde. Tokoagi on uusi ja vasta ensiaskelia ottava harrastus, mutta kurssejakin on tulevaisuudessa luvassa.