Näyttelyt

Koiranäyttelytoiminta

Koiranäyttelyn tarkoitus on palvella jalostusta arvostelemalla koiran ulkomuotoa – eli suomeksi sanottuna kysymys on koirien missikilpailusta. Kuitenkaan tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että koira, joka menestyy hyvin näyttelyissä, on paras jalostuskoira. Ennemmin koiran menestys viittaa siihen, että voittaneen koiran isän ja emän yhdistelmä on ollut onnistunut. Koiranäyttelyt antavat erinomaisen tilaisuuden tutustua lähemmin eri koirarotuihin. Näyttelyssä voi katsella, ihastella ja kysellä koirien omistajilta ja kasvattajilta neuvoa.

Tietoa eri koiranäyttelyistä saat Suomen Kennelliiton Koiramme lehdestä. Kaikista virallisista näyttelyistä julkaistaan täydellinen selonteko hyväksytyt näyttelyt palstalla tiedotussivuilla. Näyttelyitä löytyy eri otsikoiden alta: kansainväliset näyttelyt, kaikkien rotujen näyttelyt, ryhmänäyttelyt ja rodun erikoisnäyttelyt. Tietoa näyttelyistä myös Kennelliiton sivuilla. Suomessa näyttelyt ovat drive-in näyttelyitä, eli saat poistua näyttelypaikalta, kun olet saanut oman koirasi arvostelulomakkeen.

Kansainvälinen näyttely
Suomen Kennelliitto myöntää vuosittain tietyn määrän kansainvälisiä näyttelyitä järjestettäväksi Suomessa. Kansainvälinen näyttely järjestetään aina kaikkien rotujen näyttelynä ja niissä voidaan jakaa sertifikaatteja sekä kansainvälisiä sertifikaatteja (CACIB).

Kaikkien rotujen näyttely
Suomen Kennelliiton myöntämä näyttely, jossa arvostellaan kaikki rodut. Näyttelyssä voidaan jakaa sertifikaatti parhaalle urokselle tai nartulle.

Ryhmänäyttelyt (kiintiöerikoisnäyttelyt)
Suomen Kennelliiton jäsenyhdistysten järjestämiä, yleensä 2-3:lle roturyhmälle. Näyttelyssä jaetaan sertifikaatit.
» FCI:n roturyhmät

Rotuyhdistysten erikoisnäyttely
Rotuyhdistysten erikoisnäyttely on rotuyhdistyksen järjestämä näyttely rotu yhdistyksen piiriin kuuluvalle tai kuuluville rodu(i)lle.

Tanskandoggien värinäyttely
Suomen Tanskandoggi ry:n järjestämä epävirallinen näyttely, jossa kaikki viisi tanskandogin virallista väriä kilpailevat omina ryhminään. Näyttelyssä ei jaeta sertifikaatteja.

Match Show
Epävirallisista epävirallisin eli match Show on leikkimielinen näyttely, jossa erirotuiset koirat kilpailevat pareittain toisiaan vastaan. Näihin näyttelyihin voivat osallistua myös monirotuiset koirat. Match Show on erinomainen harjoituspaikka koiranäyttelyyn aikovalle, leppoisa kilpailu, jossa sekä aloittelijat että vanhat konkarit viihtyvät.

» Näyttelyyn ilmoittautuminen
» Näyttelypäivän tapahtumat

» Näyttelyiden järjestämisohjeet