Ohjeita doggipentua etsivälle

Koiranpennun hankinta on merkittävä päätös, joka vaikuttaa elämääsi tulevina vuosina monin tavoin. Kun perehdyt rotuun hyvin jo etukäteen ja valitset kasvattajan huolella, vältyt varmimmin epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Vaikka olisit hankkimassa ”vain” kotikoiraa on tärkeää löytää luotettava kasvattaja, joka on tehnyt parhaansa saadakseen aikaan terveen, hyväluonteisen ja mahdollisimman rodunomaisen koiran ja joka on valmis auttamaan sinua kaikissa eteen tulevissa ongelmissa koko koiran eliniän!

HUOMIOI SEURAAVAT SEIKAT HANKKIESSASI TANSKANDOGGIA:

1. Valitse aina Suomen Kennelliiton rekisteröimä ”paperillinen” pentu ja tee kauppakirja SKL:n sopimuspohjaa käyttäen.
Paperiton pentu voi hankintahinnaltaan olla edullisempi, mutta samalla tulet todennäköisesti tukeneeksi vastuutonta koirankasvatusta, sillä ns. hyviä syitä jättää puhdasrotuiset pennut rekisteröimättä ei ole. Taustalla voi olla esimerkiksi nartun liian tiheä pennuttaminen tai se että pennut eivät itse asiassa olekaan puhdasrotuisia – voi myös olla että kasvattaja on aiemmin tehnyt niin vakavia rikkomuksia, että hänelle on langetettu rekisteröintikielto.

Huomioi kuitenkin, että pelkkä rekisteritodistus ei vielä takaa pennun tai sen kasvattajan laadukkuutta!

Osamaksukaupat/koiran sijoitussopimukset ovat nykyisin hyvin yleisiä – ota selvää ennen päätöstäsi hankkia kyseinen pentu/koira, millaiseen sopimukseen kannattaa ryhtyä. Turvaudu henkilöön, joka on ollut rodun parissa aiemminkin. Kysele eri kasvattajilta, vertaile saamiasi tietoja.

2. Valitsemalla Suomen Tanskandoggi ry:n pentulistalle hyväksytyn pentueen varmistut siitä, että tietyt minimivaatimukset täyttyvät.
Pentuvälityksessä olevien pentujen vanhemmat/lähisuvut täyttävät tietyt kriteerit niin terveyden, luonteen kuin ulkomuodonkin suhteen. Nämä pentueet täyttävät rotujärjestön jalostusohjesäännön, johon voit tutustua näillä sivuilla kohdassa Jalostus -> Jalostusohjesääntö.

Tanskandoggi kuuluu Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA), ja pentujen rekisteröimiseksi vaaditaan vanhemmilta lonkkakuvaustulos, mutta huomioi, että näiltä osin sairaiksi todettujenkin vanhempien pennut rekisteröidään. Tanskandogeille on laadittu myös Jalostuksen tavoiteohjelma (JTO), jonka löydät myös Jalostus-osioista näiltä nettisivuilta. Jalostuksen tavoiteohjelma on oiva tietopaketti tutustuessasi rotuun.

Ostajan on syytä tiedostaa aina myös se, että vaikka kasvattaja olisi tehnyt parhaansa ja pentueen vanhemmat itse ovat tutkitusti terveitä, on aina mahdollista että niiden jälkeläisissä puhkeaa jokin (perinnöllinen) sairaus.

3. Harkitse jo etukäteen, kuinka tiivistä kanssakäymistä kasvattajan kanssa toivot jatkossa.
Kaikki kasvattajat eivät pidä kasvattiensa omistajiin enää myöhemmin yhteyttä. Toiset kasvattajat puolestaan ovat myöhemminkin apuna kaikissa eteen tulevissa ongelmissa. Tanskandoggi on nopeasti kasvava jättirotu, joka varsinkin pentu- ja kasvuaikanaan saattaa vaatia vankkaa asiantuntemusta, jolloin kasvattajan apu ja tuki voi olla korvaamatonta.